fbpx

Sodobne kuhinje so veliko več kot zgolj »kuhinje«

Zavedamo se, da kuhinja ni več samo prostor, kjer se kuha, ampak tudi prostor, kjer uživa, se zabava in druži vsa družina. Zato imamo v podjetju Kuhinje Erjavec pri načrtovanju kuhinj v mislih potrebe sodobnega človeka in aktualne trende na področju kuhinj, pri tem pa vselej prisluhnemo tudi strankinim željam. Kuhinje so bile v preteklosti namenjene zgolj pripravi hrane, zato je bila kuhinjska oprema temu primerno racionalna. Moderno kuhinjsko pohištvo pa sledi aktualnim smernicam, ki jih narekujejo vodilni proizvajalci na podlagi tržnih, ekonomskih in socioloških raziskav. Med sodobnimi pridobitvami modernih kuhinj doživlja najopaznejši razvoj kuhinjska oprema, zlasti na področju bele tehnike.

Kuhinjska oprema za sodobne kuhinje – pametni hladilnik

Si predstavljate, da vas hladilnik opomni, kdaj živilu poteče rok uporabe ali vam svetuje, kateri predal je najprimernejši za shranjevanje določene vrste živila? Ali pa vam celo ponudi recepte, pomaga pri nakupih živil in izbiri jedilnikov? Vse, kar ste prebrali, na trgu že obstaja, in sicer v obliki pametnega hladilnika, ki je ena od glavnih novosti na področju razvoja kuhinjske opreme. Pametni hladilnik ima vgrajen računalnik in zaslon na dotik, pozna svojo vsebino in komunicira z družinskimi člani ter jim svetuje celo pri sestavi obrokov. Če danes večina ljudi o pametnem hladilniku samo bere, pa smo prepričani, da ni daleč dan, ko bo postal del vsake sodobne kuhinje.

sodobne kuhinje

Najnovejši trendi na področju materialov za kuhinjsko pohištvo

Med materiali, ki se vse bolj uporabljajo pri izdelavi sodobnega kuhinjskega pohištva, so zagotovo kamen, steklo, kerrock in corian, ki so izjemno odporni proti kemikalijam, toploti in udarcem. Če se kamen že nekaj časa uporablja za delovne pulte, pa ga v sodobnih kuhinjah najdemo tudi na kuhinjskem pohištvu, na primer na vratcih ali ličnicah predalov. Snovalci sodobnih kuhinj se pri materialih za izdelavo pohištva vse pogosteje odločajo tudi za steklo ali nerjaveče jeklo. Med barvnimi trendi sodobnih kuhinj sta izraziti dve usmeritvi – na eni nevtralne in minimalistične, na drugi pa močno poudarjene in intenzivne barve. Kuhinjsko pohištvo iz sodobnih materialov daje veliko možnosti za barvno kombiniranje – vse od abstraktnih vzorcev do preprostih barvnih kombinacij.

sodobne kuhinje

Sodobne kuhinje se vračajo k lesu

Če so pri oblikovanju kuhinj dolgo časa prednjačile enobarvne površine z enotnim vzorcem, se v zadnjem času to monotonijo razbija z naravnim elementom – lesom, katerega uporaba postaja eden od trendov pri izdelavi sodobnih kuhinj. Les vnaša v kuhinjske elemente raznolikost, tako s svojo barvo kot teksturo, ter s tem poživi celoten ambient. Klasične drevesne vrste, iz katerih je izdelano sodobno kuhinjsko pohištvo, so: oreh, hrast, akacija ali pinija, vse pogosteje pa so nadomeščene z eksotičnimi vrstami, kot so indijsko jabolko, zingana ali makasar.