fbpx

Oprema kuhinj naj bo funkcionalna

Kuhinjski delovni pulti naj bodo ustrezne višine, saj poleg poleg dostopa do viseče omarice in ustreznega razmika med spodnjimi omarami (kuhinjsko pohištvo) in gospodinjskimi stroji, spadajo med najpomembnejše elemente, ki jih vsebuje oprema kuhinj. Vse omenjene smernice morajo ustrezati tudi standardnim dimenzijam bele tehnike, velikosti predmetov, ki jih uporabljamo v kuhinji in meram človeškega telesa. S tem zagotovimo ustrezen stik med uporabnikom in opremo. Primerna oprema kuhinj torej omogoča možnost opravljati delo z minimalnimi napori ob pravilni drži telesa.

Delovni pult – kuhinjski delovni pulti funkcionalnih višina

Zaradi velikih razlik med žensko in moško višino je skoraj nemogoče določiti optimalne mere za kuhinjsko pohištvo, katerih velikost je v tesni povezavi z velikostjo ljudi. Tipičen primer za to so kuhinjski delovni pulti, ki naj bi bili 100 milimetrov pod skrčenim komolcem uporabnika v običajni obutvi, tako da znaša za žensko običajno med 85 in 95 centimetri. Višina za delovni pult v kuhinjskem nizu pa ni odvisna samo od višine uporabnika, ampak tudi od vrste dela. Tako so lahko kuhinjski delovni pulti za rezanje hrane za 10 – 15 centimetrov višji od normalne delovne površine, delovni pult za gnetenje testa, kjer je pri delu potrebna večja fizična moč, pa za 15 – 20 centimetrov nižji.

Viseče omarice standardne globine 30-35 centimetrov

Globina za viseče omarice je običajno 30 – 35 centimetrov, večja globina pri standardni globini za delovni pult (60 centimetrov) ni priporočljiva, ker bi bila ovirana naravna drža telesa, ki je med delom ob delovni pult rahlo nagnjeno naprej. Poleg tega bi bila vsebina širših, predvsem više ležečih polic teže dostopna. Kadar pa nad delovno površino nimamo viseče omarice in kadar gre za samostojno stoječ element, kot je kuhinjski otok, je globina lahko tudi 90 centimetrov ali več, če je dostopnost mogoča z več strani. Delovni pult, v katero ne bomo vgradili vgradnih elementov, pa je lahko izjemoma ožja kot 45 centimetrov, vendar le takrat, ko gre za dodatno, pogosto odstavno površino, in ne za glavni delovni prostor. Za kuhinjski delovni pult z globino 45 centimetrov bi morale biti viseče omarice globoke le 15 – 20 centimetrov, tako da jih je bolj smiselno nadomestiti s policami. Minimalna še smiselna globina pomožne delovne površine v kuhinji je 25 centimetrov, tako da lahko nanjo odložimo jedilni krožnik.

Oprema kuhinje, Kuhinje Erjavec podrobneje: