fbpx

Moderne in klasične kuhinje

Vprašanje izbire bodisi moderne bodisi klasične kuhinje nima enoznačnega odgovora. Prav tako ne obstaja instanten odgovor na vprašanje, ali je boljša sodobna ali tradicionalna kuhinja. Obe imata namreč svoje specifične lastnosti, ki jih moramo imeti v mislih, ko se odločamo za nakup in opremo nove kuhinje. Izbira bo na koncu seveda odvisna predvsem od nas – sloga življenja, navad in posebnosti naše družine, pa tudi od arhitekturnih značilnosti hiše ali stanovanja. Vprašati se moramo še, kaj nam ta prostor pomeni – nam v naglem ritmu življenja kuhinja predstavlja predvsem osnoven prostor za pripravo hrane, ki pa vseeno mora biti funkcionalen in udoben? Ali pa smatramo kuhinjo za središče doma, v katerem ob kuhanju tudi preživljamo čas z družino? V nadaljevanju predstavljamo in primerjamo značilnosti teh dveh vrst kuhinj.

Za moderne kuhinje so značilni sodobni materiali in tehnologije

Za moderne kuhinje je tipičen minimalističen slog s čistimi, ravnimi linijami in enostavnimi oblikami. To omogoča funkcionalno uporabo in vzdrževanje ter učinkovit izkoristek prostora; vsi kuhinjski pripomočki so pri roki, ko jih potrebujemo. Značilni so veliki predali z večjo nosilnostjo in mehkim zapiranjem. Gospodinjski aparati so pogosto vgradni. Sodobne kuhinje so izdelane iz modernih materialov – kamen, kerrock, laminat ter beton in nerjaveče jeklo, priljubljen pa ostaja tudi les, ki ga je mogoče trendovsko oblikovati. Za površinsko obdelavo se pogosto uporabljajo eksotični les, kovina, steklo in visok sijaj. Barvna shema je lahko enostavna ali bolj drzna. Pozornost je posvečena tudi osvetljavi kuhinje; z uporabo LED luči se lahko domiselno poigramo s svetlobami in sencami. Zasnova modernih kuhinj seveda sledi tehnološkim trendom in inovacijam. Kuhinjsko pohištvo je velikokrat brez ročajev in se odpira elektronsko (s senzorji ali »touch« sistemom). Bela tehnika in gospodinjski aparati so najsodobnejši izdelki visoke kakovosti. Vedno bolj prisotna je vgradnja multimedijskih elementov, ki denimo omogočajo spletni nakup živil. Priljubljeni so postali pametni hladilniki, ki omogočajo enostaven pregled nad shranjenimi izdelki in njihovim rokom uporabe, poleg tega lahko vsebujejo kuharsko knjigo, ki nam recepte podaja glede na zaloge v hladilniku.

moderna kuhinja

Klasične kuhinje odlikuje mehka toplina lesa

Pri klasičnih kuhinjah je oblikovanje bolj zadržano in ne posega po eksperimentiranju z materiali, barvami in oblikami. Oprema sledi tradicionalnim vzorcem, cilj je ustvariti udoben in prijetno topel prostor, kjer bomo uživali v pripravi zdrave domače hrane in se družili s svojimi bližnjimi. Prevladujoč material je seveda les – furnirji drevesnih vrst oreha, hrasta, bukve in češnje. Z njimi ustvarimo mehke oblike kuhinjskega pohištva. Poleg naravnih barv lesa se uporabljajo še beli, vanilijevi in kremni odtenki, detajle pa popestrijo tople nianse rdeče, oranžne in rumene barve. Les se v tradicionalni kuhinji lepo kombinira s steklom za omarice in kamnom za delovne pulte. Slednji so tako zelo trpežni in odporni proti vlagi, vročini, madežem in udarcem, gladka površina pa omogoča učinkovito čiščenje in higieničnost. Kuhinjski elementi so smiselno povezani in to ustvari praktičen delovni prostor, v katerem je mogoča nemotena kulinarična ustvarjalnost. Za razliko do velikih predalov, značilnih za moderne kuhinje, v klasični kuhinji še vedno prevladujejo kuhinjske omarice s številnimi policami.

Različne vrste kuhinj: izbira glede na želje in potrebe uporabnikov

Moderne kuhinje z izčiščenimi oblikami in poravnanimi linijami, z uporabo sodobnih materialov in moderne barvne sheme ter s funkcionalno in sistematično postavitvijo kuhinjskega pohištva in elementov bodo denimo ustrezale pragmatičnim uporabnikom, ki cenijo praktičnost in enostavno uporabnost. Blizu sta jim tudi modernistična estetika in visoka kakovost sodobno opremljene kuhinje. Obenem so navdušenci nad modernimi tehnologijami in računalniškimi sistemi, ki olajšajo in popestrijo vsakdanje opravke v kuhinji.

Podoba klasične kuhinje tradicionalnega sloga pa navdušuje s svojo brezčasno lepoto in domačnim udobjem, ki ga nudi leseno kuhinjsko pohištvo. Umirjene oblike in barve kuhinje lepo pospremijo omamne vonjave jedi, ki jih pripravljamo v njej, in ti prijetni vtisi se združijo v očarljiv ambient. Klasične kuhinje so tako več kot le prostor za kuhanje, so eden osrednjih kotičkov doma in skupen družinski prostor.

Še nekaj distinkcij med moderno in klasično kuhinjo

Razliko med sodobno in tradicionalno kuhinjo lahko ponazorimo tudi z nadaljnjo delitvijo različnih tipov kuhinje. Uporabljata se denimo še pojma naravne in umirjene kuhinje. Opremljanje naravne kuhinje bolj kot sodobnim modnim smernicam sledi zahtevi po kakovostnih, trajnih in ekoloških materialih, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo. Tudi v umirjeno kuhinjo sta vložena temeljit premislek in skrbno načrtovanje, da bosta na koncu njena uporaba praktična in potek dela neoviran. Ustaljen red ima tu prednost pred inovacijami.

kuhinja po meri

Modeli kuhinj v spletni galeriji in salonu v Ljubljani

Ko ugotovimo, katera vrsta kuhinje nam najbolj pristoji, sledi zbiranje idej in načrtovanje, s čimer bomo oblikovali njen končni izgled. V galeriji slik si lahko ogledate razstavne modele tako modernih kot klasičnih kuhinj. Spoznajte različne arhitekturne rešitve, ki se uporabljajo pri oblikovanju, ter možnosti kombinacije materialov in postavitve elementov. Obiščete nas lahko tudi v salonu v Ljubljani, kjer vas pričakajo izvrstni razstavni modeli kuhinj. Pogovorite se z našimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali pri izdelavi kuhinje po meri.