fbpx

Majhne kuhinje: s tehtno zasnovo do optimalno opremljenega prostora

Majhne kuhinje so značilne za stanovanja v blokih in manjših stanovanjskih hišah. Ko je stanovanje zaradi manjše kvadrature prostorsko omejeno, razporeditev prostorov pa bolj ali manj funkcionalna, je za prijetno počutje stanovalcev in dobro izrabo vsakega prostora še toliko bolj pomembno, da upoštevamo načela racionalnega načrtovanja, postavitve pohištva in skrbno izberemo opremo. To seveda velja tudi za mini kuhinje. Kljub majhnosti (morda pa ravno zaradi nje) je lahko kuhinjski prostor v majhnem stanovanju očarljiv in udoben ter predstavlja središče toplega doma. Za majhne kuhinje je še zlasti priporočljivo, da so izdelane po naročilu in da delo zaupamo strokovnjakom, ki bodo pomagali izkoristiti specifike površine, ki je na voljo. Za popolno funkcionalnost kuhinje je treba upoštevati velikost prostora; vanj umestimo le tiste kose pohištva in bele tehnike, ki jih najbolj potrebujemo, in se tako izognemo zasičenosti. Pri načrtovanju kuhinjske elemente smiselno postavimo in jih med seboj povežemo glede na običajen potek kuhinjskih opravil. Zagotovimo ustrezno velikost delovnih površin in dostopnost shranjevalnih površin. Seveda mora biti kuhinjsko pohištvo profesionalno izdelano, da se bo pri postavitvi natančno prilegalo predhodno opravljenim meritvam. Z nekaj iznajdljivosti tako tudi v majhni kuhinji po meri ustvarimo prostoren in pregleden kotiček.

Pri Kuhinjah Erjavec vas spremljamo na celotni poti do vaše nove kuhinje. Pri izdelavi načrta prisluhnemo vašim željam in s praktičnimi nasveti pomagamo do dodobra premišljene zasnove. Za odlično predstavo o izgledu kuhinje pripravimo 3D-izris. Pohištvo izdelamo v svojih proizvodnih prostorih, sodelujemo pa tudi s proizvajalci bele tehnike in pri nas lahko naročite želene aparate. Na koncu naši mojstri poskrbijo za kakovostno montažo in kuhinja je pripravljena za uporabo.

Kaj vključuje oprema majhne kuhinje? Nekaj praktičnih poudarkov

Med osnovne pripomočke vsake kuhinje sodijo štedilnik s pečico, pomivalno korito z armaturo in hladilnik. (Če prostor dopušča, se lahko denimo odločimo še za pomivalni stroj in mikrovalovno pečico.) Dobra izbira so kuhinjski aparati iz nerjavečega jekla, ta material zagotavlja dolgotrajno uporabo in se lepo poda vsakemu stilu kuhinje. Idealno je, če je kuhinja v stanovanju postavljena v prostor z oknom, da jo lahko kadarkoli prezračimo. Če to ni mogoče, je dobra odločitev za majhno kuhinjo napa. Z njo vzdržujemo svež in čist zrak in nadzorujemo širjenje močnih vonjav pri vsakodnevnem pripravljanju hrane. Seveda moramo poskrbeti tudi za ustrezno vzdrževanje same kuhinjske nape. Okna nam poleg lepega razgleda omogočajo tudi dovolj dnevne svetlobe pri delu; sicer pa primerno osvetlitev v majhni kuhinji zagotovimo z izbiro ustreznih luči. V kuhinji tako ne more manjkati stropna luč, ki bo osvetlila celoten prostor. Vgradne luči pa razporedimo po kuhinjskem pohištvu in si po želji dodatno osvetlimo delovne površine.

Posebno pozornost pri opremi majhne kuhinje namenimo tudi dimenzijam in razporeditvi pohištvenih kuhinjskih elementov.

male kuhinje
majhne

Kuhinje za majhne prostore: pohištvo, delovne in shranjevalne površine

Pri opremljanju majhnih kuhinjskih prostorov moramo paziti, da zagotovimo zadosten obseg površin, namenjenih delu in shranjevanju kuhinjskih pripomočkov in živil, ob tem pa obdržimo tudi dovolj prostora, da se bomo med kuhinjskimi opravili lahko prosto gibali in dostopali do vseh delov kuhinje. Rešitev prostorske stiske lahko poiščemo v pravi kombinaciji visokih omar in visečih omaric nad delovnimi pulti, prostor pa dobro izkoristimo tudi s kotnimi izvlečnimi omarami in predali ter vrtljivimi policami. Dobrodošlo je, da so dimenzije kuhinjskih elementov prilagojene človekovi uporabi in prijazne do drže telesa. Priporočljiva višina delovnega pulta sega 10 centimetrov nižje od skrčenega komolca, odvisna pa je tudi od namembnosti pulta (pri rezanju hrane imamo denimo drugačen položaj rok kot pri gnetenju testa). Velikosti površine delovnega pulta prilagodimo tudi globino viseče omarice; pri 60-centimetrskem pultu so omarice globoke do 35 centimetrov, kar tudi omogoča dostopnost do višje ležečih polic v omarici. V majhni kuhinji, v katero postavimo delovni pult z globino 45 centimetrov, so seveda ustrezno manjše tudi viseče omarice in v tem primeru razmislimo o smotrnosti montaže polic.

male kuhinje

Majhne kuhinje po meri in 3D-izris

Pri načrtovanju kuhinje za majhne prostore se najbolje obnese odločitev za kuhinjo po meri. S tipsko kuhinjo namreč ne zadostimo potrebam in specifikam majhnega prostora; meram slednjega mora biti pohištvo natančno prilagojeno. Naši arhitekti vam podajo strokovne nasvete za optimalen izkoristek prostora in dobro razporeditev elementov, seveda je pozornosti deležen tudi slog kuhinje in prilagoditev opreme rustikalnemu ali modernemu stilu (materiali, barve in drugi detajli). K temu pripomore tudi uporaba računalniškega programa za virtualni izris kuhinje. S tem pridobimo vizualni vtis o končni podobi prostora, prepričamo pa se tudi o najboljšem zaporedju elementov, ujemanju njihovih dimenzij s prostorom, pravilnih razdaljah med delovnimi centri … Po potrebi izrišemo tudi skice novih električnih priključkov in vodovodne inštalacije, če jih je pri izdelavi nove kuhinje treba prestaviti ali zamenjati.

Majhne funkcionalne kuhinje

Funkcionalnost majhnih kuhinj temelji na preudarni zasnovi in kvalitetni izdelavi. Nasledek dobrega načrtovanja sta odprtost in praktična uporabnost mini kuhinje. S prvovrstnimi materiali, odpornimi na vlago, in s sodobnimi proizvodnimi postopki zagotovimo dolgo obstojnost kuhinj, enostavno pa je tudi njihovo čiščenje in vzdrževanje.