fbpx

Kuhinjski elementi: izbira pravega kuhinjskega pulta

Kuhinjski elementi se izbirajo glede na praktičnost in estetiko. Seveda pri nakupu vsakdo najprej pomisli na to, kako naj bo nova kuhinja videti, a izredno pomembno je tudi, da bo dovolj funkcionalna, saj je namreč namenjena delu. V kuhinji boste vsakodnevno preživeli kar nekaj časa, zato si jo prilagodite svojim potrebam in razmišljajte dolgoročno. Z vami naj bi ostala kar nekaj desetletij, zato so ključni dobri, vzdržljivi materiali. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov pri izbiri kuhinjskih elementov, s posebnim poudarkom na kuhinjskem pultu, ki je zelo pomemben element vsake moderne kuhinje. Pri nas lahko naročite kuhinjski pult po meri, je pa dobro, da se pred odločitvijo ustrezno informirate.

Izbira kuhinjskega pulta

Kuhinjski pult je izredno pomemben element, saj gre za delovno površino. V prvi vrsti morate pri njem biti pozorni na izbiro materiala. Najpogostejša izbira so kamen, laminat, les, steklo in nerjaveče jeklo. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti. Družinam z majhnimi otroki odsvetujemo hitro lomljive materiale (steklo), če veliko kuhate, izberite material, ki je dobro odporen na toploto, da boste nanj lahko postavili vroče posode (npr. granit). Za posameznike, ki so zelo občutljivi na higieno bo do najboljši antibakterijski materiali za kuhinjski pult, kot je na primer nerjaveče jeklo.

Kuhinja z lesenim pultom

Les kot naravni material prinaša v prostor toplino in domačnost. Uporabljajo ga za različne stile kuhinj, saj je lepo sklada z raznoraznimi kuhinjskimi elementi in materiali, predvsem pa s steklom in nerjavečim jeklom. Zelo je dober za površine, kjer se pripravlja hrana in obeduje. Takšna je na primer kuhinja z otokom ali pa kuhinja z barom. Ni pa leseni kuhinjski pult primeren za vroče ponve ali pa za rezanje hrane (namesto deske za rezanje). Prav tako je zelo pomembno, da ga počistite po vsaki uporabi. Lahko je zelo trajen, a le ob primernem vzdrževanju.

kuhinjski-pulti

Granit za občutek luksuza

Granitni kuhinjski pult je zelo privlačen za oko in primeren za različne kotičke kuhinje, a tudi precej drag. Poda se k tradicionalnim in modernejšim slogom. Njegova prednost je, da je zelo enostaven za vzdrževanje. Prav tako je odporen proti vodi, visokim temperaturam in večini madežem. Med naravnimi materiali ima granit najdaljšo življenjsko dobo.

Delovne površine iz laminata

Laminatni kuhinjski pulti so tudi zelo vzdržljivi in primerni za vgradnjo v bližini umivalnika. So odlična alternativa bolj prefinjenim materialom kot sta les in granit, saj imajo odlične tehnične lastnosti: so enostavni za vzdrževanje in odporni proti madežem, zelo preprosto se vgradijo. A pozor, laminatni pult ni odporen proti toploti in pari.

Steklene kuhinjske površine

Za kuhinjo s pultom lahko izberete steklo. Ta material se večinoma uporablja za površine okoli umivalnika in za ozadje domačega bara. Steklo je odporno na toploto, kisline in na vodo ter je lahko zelo higiensko, če ga pridno redno čistite. Ker gre za odsevno površino, bi ga priporočali za majhne kuhinje, ki bodo tako vizualno povečane. Prav tako daje steklo kuhinjskim elementom in prostoru zelo sodoben pridih. Slaba stran steklenih površin je, da se precej hitro opraskajo. V tem primeru je poškodovano steklo najbolje zbrusiti, da bo zopet videti popolno.

Na kaj je še treba pomisliti

Tako kot pri ostalih kuhinjskih elementih je treba tudi pri kuhinjskem pultu razmišljati predvsem o osebi, ki ga bo uporabljala. Tu imamo v mislih višino pulta, ki mora biti prilagojena višini uporabnika. Seveda so razlike med moškim in žensko v istem gospodinjstvu lahko velike, zato je pravilo, a naj se kuhinjski elementi prilagodijo nižji osebi. Na srečo je danes enostavno dobiti kuhinjski pult po meri in prav tako ostale elemente. Opremo Kuhinje Erjavec dobite povsem po svojih željah in potrebah.

Kuhinjski delovni pulti naj bodo 100 milimetrov pod skrčenim komolcem, kar za žensko običajno znaša med 85 in 95 centimetrov. Pult, ki je namenjen rezanju hrane, je lahko 10-15 cm višji od normalne delovne površine, kjer pa je potrebna nekoliko večja fizična moč (na primer za gnetenje testa), pa je pult lahko 15-20 cm nižji. Za viseče omarice je standardna globina 30-35 cm. Kuhinjski pult se uporablja tudi za kuhinje z otokom. Manjši ali večji otok zagotovi dodatno shranjevalno površino in dodatni prostor za sedenje.

Naročilo kuhinje po meri

Za kuhinjski pult po meri in druge elemente, lahko celotno kuhinjo z otokom smo na voljo za individualno načrtovanje in izdelavo. Naš salon je odprt po predhodnem naročilu, saj želimo zagotoviti individualen in varen posvet. Poskrbeli bomo, da dobite kuhinjo, prilagojeno vam, prostoru, ki ga imate na voljo, in vašim navadam. Vse se začne pri načrtovanju z našimi izkušenimi arhitekti, proizvodnja pa poskrbi da bo rešitev tudi natančno izdelana. Projekt se zaključi z vgradnjo v vaš dom. Zagotavljamo neskončne možnosti, pri tem pa v ospredje postavljamo vaše zadovoljstvo in kakovost. Naši kuhinjski elementi so zelo praktični, unikatnega oblikovanja in vrhunske kvalitete. Vse skupaj lahko povežemo tudi z jedilnico, ki kuhinjo poveže z dnevnim prostorom.