fbpx

Beautiful Blog

Gospodinjski aparati – izbira

Vsak, ki kupuje novo kuhinjo, ali pa ima v svoji kuhinji dotrajane gospodinjske aparate in jih namerava zamenjati se srečuje z dilemo kakšne aparate naj kupi. Kriteriji za nakup gospodinjskega aparata so največkrat izgled, funkcionalnost, enostavnost upravljanja, življenjska doba, varčnost, lahko čiščenje, dober servis, čim daljši garancijski rok in seveda cena.

Za lažjo odločitev je morda najbolje, da si najprej izberete znamko gospodinjskih aparatov, ki glede na zahtevane kriterije najbolj ustrezajo vašim željam.

Na trgu je kar nekaj uveljavljenih znamk gospodinjskih aparatov. V našem prodajnem programu so priznane blagovne znamke kot so: Miele, Simens, Bosch, Liebher, Blanco, Gorenje, Aeg-Elektrolux, Elica in ostali.

Včasih so se vgrajevali v glavnem beli, rjavi in črni gospodinjski aparati, sedaj pa prevladujejo aparati v izvedbi nerjavečega jekla. Gospodinjski aparati iz nerjavečega jekla so zelo vzdržljivi in se lepo skladajo z vsemi vrstami materialov, iz katerih so narejene kuhinje. Imajo pa eno slabo stran. Na njih se zelo hitro poznajo prstni odtisi. V tem primeru si pomagamo z raznimi čistilnimi premazi za nerjaveče jeklo. V firmi Miele pa so razvili posebno obdelavo, ki se imenuje CleanSteel. Na gospodinjskih aparatih, ki so obdelani na ta način ni več problema s prstnimi odtisi.

Ko začnemo z izbiro gospodinjskih aparatov najprej pomislimo na štedilnik, vendar na koncu ugotovimo, da je za opremo celotne kuhinje potrebnih kar nekaj gospodinjskih aparatov. Štedilnik je res osnova. Brez tega ni kuhinje.

Nekateri še vedno prisegajo na plinske štedilnike, drugim pa je bolj pomembno lažje čiščenje tako same plošče kot tudi pohištva in imajo rajši steklokeramične plošče. Klasične steklokeramične plošče pa vse bolj izpodrivajo indukcijske plošče, ki so neprimerno hitrejše in bolj varčne.

Poleg štedilnika je tu še pečica, ki je večinoma ločena od plošče in se, če je le mogoče, vgrajuje v visok element skupaj s mikrovalovno ali parno pečico. K štedilniku sodi tudi dobra napa, ki je lahko vgradna ali prosto stoječa, lahko ima odvod zraka v zračnik. Če to ni mogoče, se izbere napo z oglenim filtrom, kjer se zrak vrača nazaj v prostor. Pomembna izbira v kuhinji je tudi pomivalni del. Sem sodi pomivalno korito pipa in pomivalni stroj.

Od gospodinjskih aparatov manjka še hladilnik, ki je dostikrat v kombinaciji z zamrzovalnikom. Hladilnik je lahko vgradi ali prosto stoječ. V zadnjem času se trend nagiba k prosto stoječim hladilnikom.