fbpx

Bela tehnika

Umestitvi in izboru gospodinjskih aparatov v kuhinji je potrebno nameniti prav toliko pozornosti, kot jo uporabnik nameni za določitev oblike in drugih dodatkov. Glede na pestro tehnologijo tako pri shranjevanju živil kot pri pripravi hrane, je potrebno dobro poznavanje možnih kombinacij, da uporabnik s pomočjo svetovalca izbere aparate, ki bodo zadostili njegovim potrebam.

BELA TEHNIKA, KI V KUHINJI NE SME MANJKATI

Kuhinjsko pohištvo je samoumevno, samumevno pa je tudi, da je v vsako kuhinjo umeščena kuhalna plošča, pečica, hladilnik in pomivalno korito, saj si brez teh pravzaprav ne znamo več predstavljati, kako bi pripravljali in shranjevali hrano. Poleg naštetih je prav tako pomembna kuhinjska napa, ki se ji še vedno pripisuje premalo pozornosti. Nape ne predstavljajo le modni dodatek, pač pa je s pravilno vgradnjo omogočeno vzdrževanje čistejšega zraka v kuhinji in hkrati preprečuje širjenje izrazitejših vonjav, ki nastajajo ob kuhanju.

BELA TEHNIKA – POMIVALNI STROJ ZA POMIVANJE

Delo v kuhinji bistveno olajša umestitev pomivalnega stroja neposredno ob pomivalnem koritu. Posoda pomita v pomivalnem stroju je bolj čista in higienična, saj stroj največkrat pomiva pri temperaturi 65 ºC. Pomivalni stroj v primerjavi z ročnim pomivanjem prihrani poleg našega časa tudi električno energijo in porabo vode.

BELA TEHNIKA ZA KUHANJE IN PEČENJE

Poleg običajne pečice z več možnimi programi (pečenje, infra pečenje, pečenje z vročim zrakom…), so v kuhinji dobrodošle tudi dodatne možnosti za pripravo in segrevanje hrane. To sta mikrovalovna pečica in parna pečica. Z mikrovalovno pečico lahko pripravimo jedi, ki so v naprej pripravljene in s pogrevanjem ne izgubijo svojega okusa in izgleda in jih lahko pogrevamo brez dodajanja maščob. Pri umeščanju mikrovalovne pečice je potrebno nameniti večjo pozornost odpiranju, saj se vratca lahko odpirajo levo ali desno. Pomembna je tudi višina namestitve, saj se lahko pri previsoko nameščeni pečici zgodijo neprijetne nesreče, zato je priporočljiva višina mikrovalovne pečice v višini uporabnikovih oči. Poleg naštetih aparatov je pomembna tudi prava izbira pomivalnega korita in kuhinjske pipe, ki so lahko s tušem ali brez. Korita se razlikujejo po velikosti, izbranem materialu in obliki. Sodobno oblikovana korita omogočajo priročnejšo uporabo, ter lažje čiščenje. Bistven pomen v kuhinji ima tudi prostor za odlaganje odpadkov. Najbolj primerne rešitve so izvlečna vedra na vodilih. Le teh je lahko več in omogočajo ločevanje odpadkov (plastika, papir, organski odpadki..). Manj primerno je obešanje smetiščnih veder na krilo omarice, saj le ta lahko pod težo preobremenijo spone na vratih.